Podieľali sme sa na prvom BVLOS lete na Slovensku s DJI Dock 2

DroneRepublic.sk ako dlhoročný dodávateľ DJI Enterprise technológií sa priamo podieľaľ na tejto významnej udalosti ako hárdverový partner a dodávateľ zariadenia DJI Dock 2, s ktorým bol samotný let vykonaný. Ďakujeme tiež Stablecam s.r.o. za skvelú dlhoročnú spoluprácu a ochotu. Prečítajte si tlačovú správu, čo sa nám podarilo dostiahnuť v spolupráci s VSD.

Pozrite si bližšie informácie o DJI Dock 2: https://www.dronerepublic.sk/dji-dock-2/ 

Tlačová správa VSD

Košice 22. máj 2024: Energetici, inžinieri leteckých služieb, no najmä nadšenci moderných technológií a bezpilotných lietadiel a bezpilotných leteckých systémov (UAS) majú oddnes nový spoločný míľnik. Na Slovensku, konkrétne z Elektrickej stanice v Lemešanoch (medzi Prešovom a Košicami), totiž dnes prvýkrát oficiálne vyštartoval dron bez priameho vizuálneho kontaktu pilota, a z vlastnej dokovacej stanice. Pilot, za účasti zainteresovanej odbornej verejnosti, na diaľku riadil jeho let (polohu; tiež snímaný obraz krajiny a vedení) až z dispečingu v Košiciach. Počas približne 9-kilometrovej misie na trati Lemešany – Ruské Pekľany a späť dron monitoroval vzdušné elektrické vedenie veľmi vysokého napätia. Zdokumentoval 21 stožiarov aj fotograficky, aby ich neskôr prenechal umelej inteligencii na ďalšie analyticko-vyhodnocovanie účely o stave distribučnej sústavy v tejto lokalite. Prúdová dráha bola kontrolovaná termovíznou kamerou.

Ako je to možné? Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) totiž v týchto dňoch získala oprávnenie na prevádzku dronov v režime BVLOS (z ang. beyond visual line of sight, teda za hranicou vizuálnej viditeľnosti) od Dopravného úradu Slovenskej republiky, a to ako prvá na Slovensku a v energetike.

L56A9061

Nová DJI Dock 2 s DJI Matrice 3TD. Zdroj: VSD

Princípom dronových letov v režime BVLOS je, že pilot nemusí mať priamy vizuálny kontakt so zariadením, a teda misiu môže vykonávať až do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. „Drony v energetike už nie sú úplnou novinkou. Týmto povolením sme však opäť povýšili ich využitie v praxi. Môžu pomôcť našim kolegom v teréne zmapovať situáciu napríklad v inak nedostupných až nepriechodzích pokalamitných terénoch, odbremenia lezcov na stĺpy či pochôdzkarov od fyzickej kontroly elektrických vedení. S termovíznymi kamerami vieme s pomocou dronov zisťovať aj inak neviditeľné poškodenia vodičov a prúdových spojov, a tak predchádzať výpadkom v distribúcii. Je toho skutočne veľa, v čom nám drony poslúžia a dnešným dňom sa toto portfólio ešte rozširuje,“ uzavrel Marcel Fitere, člen predstavenstva a prevádzkový riaditeľ VSD.

IMG_6458

Dron spustila na diaľku Veronika Krížová z Dopravného úradu SR. Zdroj: VSD

Prvý let v režime BVLOS bol vykonaný prostredníctvom novinky vo svete bezpilotného letectva, a to konkrétne DJI Dock 2, ktorý na tento účel VSD zapožičala technologická spoločnosť ZEPHYR UAS. „Budúcnosťou bezpilotného letectva sú autonómne lety v režime BVLOS, ktoré dokážu v budúcnosti rapídne zefektívniť inšpekcie prenosových a distribučných sústav. Bolo nám potešením, že sme mohli k prvému BVLOS letu na Slovensku prispieť ako technologicky, tak aj prostredníctvom konzultácií samotného letu,“ uviedol Štefan Dusza, konateľ ZEPHYR UAS.

„Ide skutočne o prvé vydané povolenie tohto druhu v energetike a na Slovensku, čo znamená, že aj naša krajina sa zaradila medzi iné, oveľa väčšie a silnejšie krajiny v európskom priestore, ktoré takého hypermoderné technológie využívajú. Pritom ani v samotnej Európe nejde o bežnú prax, takýchto povolení typu G03 je skutočne aj na celom starom kontinente len zopár,“ uviedol Nofal Kattan, vedúci oddelenia bezpilotného letectva a UTM z Dopravného úradu Slovenskej republiky.

DJI_20240517151719_0037_V_24z

Detailný pohľad na inšpekčnú fotografiu vyhotovenú počas testovacieho letu. Zdroj: VSD

„Píšu sa tu dejiny dronistiky na Slovensku. Týmto sa otvárajú obrovské dvere pre využitie dronov a je super, že energetici sú priekopníkmi v tomto smere. Drony otvárajú zároveň aj nové trhy a obchodné príležitosti a služby pre všetkých a všetky odvetvia, takže dnes máme sviatok. Drony sú budúcnosť a prinášajú so sebou efektivitu, pozitívny dopad na životné prostredie,“ vyjadril sa Rastislav Sopko, riaditeľ asociácie Mám dron.

Pripomeňme, že VSD patrí k lídrom v oblasti využívania dronov v slovenskej energetike. Aktuálne má 18 vyškolených pilotov z radov zamestnancov a ďalší 10-ti sú vo výcviku. Spolu disponuje viac ako 20-timi bezpilotnými zariadeniami a ďalšie budú pribúdať spolu s vyškolenými zamestnancami pre ich používanie.

V prípade záujmu o nasadenie DJI Dock 2 vo vašej spoločnosit nás neváhajte kontaktovať na adrese obchod@dronerepublic.sk